جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: موضوعی در قانون جهش تولید شرکتهای دانشبنیان مطرح شد مبنی براینکه وقتی شرکتهای دانشبنیان اقدام به تولیدی کنند که محصول مشابه داخلی را در داخل وجود نداشته باشد. لذا برای بار اول دستگاههای اجرایی میتوانند از شرکتهای دانشبنیان بصورت مناقصه خریداری کنند. این فرصت امکانی برای شرکتهای دانشبنیان فراهم میکند که به سمت تولید برای بار اول بروند و سرمایه گذاری کنند و در جهت بومی سازی تولیدات خارجی گام بردارند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه تولید بار اول در شرایط تحریم بهترین راهکار برای بومی سازی در کشور است گفت: این رویکرد کار ارزنده و پسندیده ای است که در مجلس شورای اسلامی انجام و زمینه برای انعقاد قراردادهای مختلف با شرکتهای دانشبنیان فراهم شد.ما اگر در حوزه دفاعی رشد پیدا کردیم دلیلش این است که اگر کسی فناوری و تکنولوژی را تولید میکند ، وزارت دفاع بلافاصله از این موضوع حمایت میکند و قرارداد میبندد و شرایط را برای تولید فراهم میکند. این سیاست میتواند در صنایع مختلف بکار گرفته شود از جمله در صنایع پتروشیمی،پالایشگاهی ، نفت و گاز میتوان به سمت دانشبنیان شدن حرکت کرد.
با راهبرد حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تولید بارو اول میتوان تحریمها را بی اثر کرد
این نماینده افزود: ما باید بپذیریم که شرایط تحریم و محدودیتها میتواند صنایع کشور را از کوچک کند اما با راهبرد حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تولید بارو اول میتوان تحریمها را بی اثر کرد.بازار تضمینی، کاهش هزینهها، کاهش بروکراسی و بطور کلی حمایت از تولید بار اول میتواند شرکتهای دانشبنیان را پای کار بیاورد تا پروژههای مختلفی را در حوزههای مهم نفت و گاز بوجود شروع کنند.
وی در ادامه به حذف تشریفات برای تولید بار اول اشاره کرد و گفت: با کمک مجلس مجوز ترک تشریفات برای محصولات تولید بار اول داده شد. اما واقعیت آن است که با وجود حمایتها و معافیتهای مختلف و مزیتهایی که به این شرکتها داده میشود همچنان راه سختی در پیش دارند و لازم است دولت ورود جدی تری داشته باشد تا این شرکتها بتوانند محصول خود را به بازار عرضه کنند و در جهت بومی سازی محصولات اقدام شود.
اگر واحدهای تولیدی از کالای داخلی استفاده کنند شرکتهای بیمه آنها را بیمه نمی کنند
قادری گفت:یک مشکلی که برای تولید بار اول وجود داشت این بود که اگر واحدهای تولیدی از کالای ساخت داخل استفاده کنند شرکتهای بیمه آن مجتمعها را بیمه نمی کنند این در حالی است که با این رویکرد تولید کننده ناچار میشود از قطعات خارجی استفاده کند و یا قید تولیدات داخلی را بزند. لذا این مشکلات رفع و با کارگروه جهش تولید سیاست حمایت از شرکتهای دانشبنیان و رفع موانع در دستور کار قرار گرفت.
وی در پایان گفت: با قانون مجلس فعالیت کارگروه تولید بار اول تقویت شد و سازوکار تولید بار اول میتواند یک فرصت خوبی برای شرکتهای دانشبنیان باشد تا در جهت بومی سازی تولیدات گامهای جدی برداشته شود و یک فرصت بزرگ در جهت خنثیسازی تحریمهای صنعتی است تا بتوانیم با تکیه بر بومیسازی تجهیزات به کمک شرکتهای دانشبنیان به توسعه مناسب صنعتی و رهایی از خام فروشی برسیم.
نظر شما